Nie tylko w okresie jesienno-zimowym warto wzmacniać odporność organizmu. Należy dbać o układ odpornościowy przez cały rok, przygotowując organizm na walkę z bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami.

Nie tylko w okresie jesienno-zimowym warto wzmacniać odporność organizmu. Należy dbać o układ odpornościowy przez cały rok, przygotowując organizm na walkę z bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami. Jak skutecznie budować odporność i poprawić komfort życia?

Zbilansowana dieta
Odporność jest uwarunkowana różnymi czynnikami, do których zaliczamy między innymi zbilansowaną dietę. Istnieją produkty zawierające substancje bioaktywne, stymulujące odporność organizmu. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw i owoców, które stanowią źródło antyoksydantów, wspomagających walkę z wolnymi rodnikami. Budowaniu odporności sprzyjają witaminy A, C i E, które znajdziemy między innymi w szpinaku, pomidorach, papryce, brokułach, cytrusach, marchwi, porzeczkach i truskawkach. Nie należy zapominać o probiotykach, stymulujących układ odpornościowy oraz przywracających równowagę flory bakteryjnej w jelitach. W diecie powinniśmy uwzględnić przede wszystkim kiszone ogórki, kiszoną kapustę oraz jogurty naturalne z żywymi kulturami bakterii. Warto również wzmacniać odporność spożywając surowy czosnek i cebulę, na przykład dodając do sałatki.

Aktywność fizyczna
Dobrym sposobem na zwiększenie odporności organizmu jest umiarkowana aktywność fizyczna. Dlaczego umiarkowana? Zbyt duży wysiłek fizyczny powoduje powstawanie zakwasów i wydzielania zbyt dużej ilości kortyzolu, czyli hormonu stresu, który negatywnie wpływa na układ odpornościowy. Najlepszym sposobem na budowanie odporności jest ruch na świeżym powietrzu 3 razy w tygodniu przez około 30 minut. Warto zdecydować się na jogging, jazdę na rowerze, pływanie lub energiczny marsz.

Suplementacja witaminy D Szacuje się, że nawet 95% Polaków ma niedobory witaminy D. Jej najważniejszym źródłem jest światło słoneczne. Kiedy go brakuje należy zadbać o odpowiednią suplementację. Bezpieczna maksymalna dawka witaminy D dla osoby dorosłej to 4 000 IU. Witamina D ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jej deficyt może prowadzić do problemów zdrowotnych i licznych infekcji. Naturalnymi źródłami pokarmowymi witaminy D są ryby morskie, jajka, mleko i produkty mleczne, wątróbka, sery dojrzewające i oleje roślinne. Jednak mimo spożywania tych produktów nie będziemy w stanie uzupełnić jej niedoborów.

Zdrowy sen i odpoczynek
Zdrowy sen wspomaga regenerację organizmu i redukuje poziom stresu. Musi być nieprzerwany i trwać około 7 godzin. Funkcjonowanie układu odpornościowego zapewnia melatonina, nazywana inaczej hormonem snu. Wytwarzana jest jedynie w ciemności przez szyszynkę. Jeżeli na narząd wzroku pada duża ilość światła, wydzielanie hormonu maleje, zaburzając rytm dobowy organizmu. Rozsynchronizowany wewnętrzny zegar biologiczny skutkuje trudnościami w zasypianiu i zaburzeniami snu. To niestety prosta droga do osłabienia odporności organizmu. Dodatkowo w sypialni powinno być cicho – nawet prawie niesłyszalny szum urządzeń elektronicznych może zwiększyć poziom adrenaliny, co skutkuje niewyspaniem i nadmiernym stresem. Aby tego uniknąć warto przed snem zadbać o relaks i wyciszenie. Można medytować, przeczytać ciekawą książkę czy wziąć ciepłą kąpiel. Wieczorem należy zdecydowanie zrezygnować z używek, takich jak kawa, mocna herbata, napoje energetyczne i papierosy.