Dla uzyskania dobrego obrazu RTG kręgosłupa lędźwiowego niezwykle ważne jest właściwe przygotowanie pacjenta do badania. W tym celu należy usunąć z przewodu pokarmowego gazy, a zwłaszcza zalegające w jelitach masy kałowe, które znacznie utrudniają prawidłową ocenę struktur kostnych kręgosłupa. I tak:

  •  Od 72 godzin przed badaniem – należy wypić nie mniej niż 3 litry płynów dziennie.
  • Na 48 godzin przed badaniem – obowiązuje dieta ubogoresztkowa, np. ryż, makaron, rosół, zupy, chleb, mięso i ryby gotowane, jajka gotowane na twardo.

Nie należy spożywać produktów ciężkostrawnych i bogatych w błonnik: sałatek, warzyw, owoców, mięsa i ryb z sosami, kiełbasy, mleka, tłuszczów, ciemnego pieczywa, ani pić soków i napojów gazowanych.

U pacjentów z zaparciami zaleca się na 48 godzin przed badaniem podać środek przeczyszczający, ale ściśle według zaleceń lekarza: Bisacodyl, Alax, Sir Lactulosum, Xenna Extra, Regulax (do ssania).

W dniu poprzedzającym badanie – obowiązuje dieta płynna: woda niegazowana, przecedzony bulion, galaretki owocowe, słaba herbata bez cukru.
Należy przyjąć Espumisan 3 razy dziennie po 2 kapsułki.

W dniu badania należy pozostać na czczo. Nie palić papierosów, nie żuć gumy. Można wypić słabą herbatę bez cukru i przyjąć wszystkie leki przyjmowane na stałe.

Na badanie należy zgłosić się z ważnym skierowaniem oraz z wcześniejszą dokumentacją zdjęciową kręgosłupa (jeżeli istnieje).